Bloggen er nu en blog i bøgernes tegn!

mandag den 3. december 2012

Christine

Da jeg faldt over denne nede i min yndlingsantikvar (Rubæks bøger i Jægersborggade), måtte jeg have den. Den handlede om en stærk kvinde (tjek), den handlede om historie (tjek) og den handlede om konger og dronninger (tjek!).

Christine var Christian 2.'s datter, som endte med at spille en central rolle i renæssancen, selvom hun var kvinde. Hun var heldig at være kvinde i et århundrede der var præget af stærke kvinder, Elizabeth i England, Catarina i Frankrig og Mary i Skotland.

Christine var også på vej til at blive kørt i stilling som en af Henrik 8.'s koner - det kunne være spændende at vide hvordan vores hverdag så havde set ud, hvis England og Danmark var blevet samlet - såfremt hun ikke var røget i svinget, grundet hans luner, selvfølgelig.

Sammen med Peder Oxe forsøgte hun at lave et kup, der skulle sikre hende magten i Danmark, efter hendes far var blevet smidt af tronen da hun var lille.

Det er den første og indtil nu eneste bog jeg har læst af Helle Stangerup, men den var virkelig god!! Jeg er meget imponeret, den var svær at lægge fra sig. Hun modtog De Gyldne Laurbær for den i 1985.


Beskrivelse (fra saxo.dk): Christian II' smukke og begavede datter Christine blev født 1521 og som ganske lille overladt til slægtninge ved det nederlandske hof. Hun stod brud første gang som 11 årig, og igen som 20 årig. Ind imellem oplevede hun et brusende kærlighedsforhold, som imidlertid blev forpurret af hendes morbror kejser Karl V, der regerede det meste af Europa på den tid. Christine levede i det århundrede, hvor Europa blev regeret af kvinder i et omfang, der aldrig er set før i historien - og heller ikke siden. Hun fik sin egen rolle i det europæiske magtspil med kupforsøg i Sverige og farlige intriger mod den danske krone.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar